• Blog
  • Interview met Maikel van Het Arbeiderspaleis Amsterdam

Interview met Maikel van Het Arbeiderspaleis Amsterdam

Ivana (They/Them)

I build Venopi

4 min read

In deze post hebben we het over Maikel, de eigenaar van Pipes and Beans, die momenteel bezig is met zijn volgende onderneming, Het ArbeidersPaleis.

 

Sommigen van jullie die in de buurt van de Hoofddorppleinbuurt, Schinkelbuurt en Vondelparkbuurt wonen, kennen Pipes & Beans misschien al, een supergezellig en uniek buurtcafé met uitstekende koffies in Amsterdam-Zuid.

 

Het ArbeidersPaleis heeft misschien een vertrouwde sfeer met Pipes & Beans, maar het heeft zijn karakters. Recht tegenover Museum 't Schip (Amsterdam West) is het een flexwerkbuurtcafé met heerlijke koffie en perfect voor workshops en evenementen.

 

Ik ken Maikel nu vier jaar en hij is altijd een groot voorstander van Venopi geweest. Ik herinner me hoe vriendelijk, gastvrij en recht door zee hij was toen we elkaar voor het eerst ontmoetten. Hij is een man van verfrissende openhartigheid, een echte ondernemer die de reis omarmt zonder het te romantiseren. Daarom ben ik blij en vereerd om Het ArbeidersPaleis als onze partner te hebben en de kans te krijgen zijn hersens en wijsheid te plukken en met u te delen!

 

Het Arbeiderspaleis ingang

Het ArbeidersPaleis ingang

Hoi Maikel! Kun je kort iets vertellen over je achtergrond?

Ik kom oorspronkelijk uit de sport. Ik heb zelf jarenlang landelijk basketbal gespeeld, en ben daarna als coach aan het werk gegaan. Hierna heb ik voor gemeentes sportprojecten georganiseerd voor autistische kinderen en kinderen uit het speciaal onderwijs. Ik kwam er pas op late leeftijd achter dat ik eigenlijk een ondernemer ben en dat het ook mogelijk is om je eigen bedrijf op te zetten. Mijn eerste bedrijf was Campsterdam, een hostel met campers, caravans en bootjes in Amsterdam. 


Vijf jaar geleden ben ik een koffiezaak (pipes and beans) begonnen, een tweede huiskamer met een buurtfunctie. Ik ben nu bezig met het opzetten van mijn tweede zaak: Het Arbeiderspaleis, een flexwerkplek - koffiebar - buurt Café waar mensen kunnen samenkomen, werken, vergaderen en borrelen.

 

Thuis run ik trouwens ook nog een bedrijf met 2 kinderen (4 jaar en 10 maanden) een vriendin, en onze hond Curly.

 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. De creatieve beginfase, bedenken waar het bedrijf heen moet gaan, verbouwen en inrichten, en vooral nieuwe contacten leggen met nieuwe mensen daar haal ik het meeste energie uit. 

 

Het ArbeidersPaleis crew

Het ArbeidersPaleis crew

 

Waarom heb je besloten voor "Het Arbeiders Paleis" te gaan?

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. De creatieve beginfase, bedenken waar het bedrijf heen moet gaan, verbouwen en inrichten, en vooral nieuwe contacten leggen met nieuwe mensen daar haal ik het meeste energie uit. 

 

Samen iets doen waar iedereen enthousiast van wordt daar word ik blij van.

Wat is het moeilijkste deel van de reis tot nu toe?

Een vriend vertelde me laatst dat je een goede ondernemer herkent aan hoe hij met zijn tegenslagen omgaat. En tegenslagen zijn er continu. Maar waar ik het meest tegenaan loop is dat het je tegenwoordig als ondernemer niet makkelijk gemaakt wordt in Amsterdam. Laat ik het daar maar bij houden.

 

Wat is het leukste deel van de reis tot nu toe?

Verbinden van mensen en nieuwe vrienden maken. Samen iets doen waar iedereen enthousiast van wordt daar word ik blij van.

 

Wat is de visie van "Het Arbeiders Paleis"? Waar zie je het over vijf jaar?

Daar denk ik nooit aan, en ben ik niet mee bezig. Ik probeer te genieten van elke dag en ik wil iets moois neerzetten. Als dat niet lukt dan ga ik iets anders doen.

 

Welk advies zou je geven aan iemand die net zijn eigen bedrijf is begonnen?

Ga iets doen wat je leuk vindt. Als mensen zien dat je authentiek bent en hard werkt in iets waar je enthousiast van wordt dan ben ik ervan overtuigd dat alles lukt. Behalve dan misschien een all-you-can-eat take-away. Maar dan heb je wel plezier gehad.

 

Het ArbeidersPaleis flexwork

Het ArbeidersPaleis flexwork

 

Wat zijn enkele van uw grootste leerervaringen bij het runnen van een bedrijf?

Dat het voor mij heel lastig is om samen met anderen een zaak op te zetten. Veel mensen staan er anders in. Vaak draait het voor hun alleen om geld bijvoorbeeld. Dan gaat het niet werken. Verder ben ik erachter gekomen dat iedereen maar wat doet. Dus als jij het iets beter doet en er veel lol aan beleefd dan komt het wel goed.

 

Afsluitende gedachte

Heel erg bedankt voor het delen, Maikel! Mijn favoriete onderdeel is wanneer je zegt dat het essentieel is om iets te doen waar we echt van houden. Wanneer we dat doen, geloof ik ook dat een van de meest cruciale ingrediënten om een succesvolle ondernemer (of mens) te zijn, is om van onze mislukkingen te leren en ze met een nieuwsgierige geest in plaats van angst onder ogen te zien.

 

Als afsluiting wil ik een citaat delen van een van mijn favoriete natuurkundigen, Richard P. Feynman: "We proberen zo snel mogelijk te bewijzen dat we ongelijk hebben, want alleen op die manier kunnen we vooruitgang boeken".

 

Op zoek naar de Engelse versie van dit interview? Bekijk deze link.

  • Nederlands
  • Venue
  • Inspiration
  • Personal story